Pierwsze wzmianki o winnicach na terenach La Distesa pojawiają się w rejestrze gruntów już ponad pięć wieków temu. Najnowszą historię winiarstwa zaczęła tworzyć w 1935 roku rodzina Dottori. Obecnie posiadłością zarządza Corrado Dottori. Początkowo nie zapowiadało się nawet, że zaangażuje się on w to rodzinne przedsięwzięcie. Wolał mieszkać i pracować jako bankowiec w Mediolanie. Pod koniec lat 90-tych zmienił jednak zdanie i kompletnie przewartościował swoje życie, angażując się w stu procentach jako zagorzały winiarz autentyczny, chcący ponad wszytko wsłuchać się w cichy szept natury. La Distesa tworzy wina odważne, pełne energii i autentyczności, produkowane bezkompromisowo niezależnie od warunków rocznika. Potrafią zaskoczyć one rzadko spotykanymi akcentami piwnymi, słonymi czy nawet jodynowymi. Do fermentacji używane są stalowe tanki, zbiorniki cementowe, beczki dębowe i zawsze rdzenne drożdże. Wina są w większości wegańskie, nieklarowane, niefiltrowane, dojrzewające na osadzie.

Uważamy się za strażników naturalnego środowiska, jakim jest krajobraz rolniczy Marche, niejako żywy organizm pielęgnowany przez wielowiekową pracę człowieka."

Enolog: Corrado Dottori

Areał: 6ha

Gleby: wapienie, gliny, piasek, margle, iły