Severino Lorenzon, sam zakochany w winach, zaszczepił tę pasję u swojego syna i przekazał mu założoną przez siebie winnicę. Ich rodzinny projekt mieści się w pobliżu rzeki Isonzo w apelacji DOC Friuli Isonzo.

Rzeka ta jest bardzo ważna dla całego regionu Friuli Venezia Giulia, ponieważ reguluje klimat w tej strefie i historycznie wpływa na charakter gleb będących podstawą upraw. Te to głównie piach i kamienie, nanoszone przez rzekę od stuleci.

Winnicę po rodzicach przejął Enzo, który dziś pracuje w niej razem ze swoją żoną. Gospodarują na niemal 100 hektarach, które uprawiają w zgodzie z zasadami bioróżnorodności. Pracę z krzewami i owocami opierają tylko na własnych rękach, nie korzystają z maszyn ani też, na przykład, ze sztucznego nawadniania. Nasadzenia zdominowane są przez lokalne odmiany, zdolne do czystego wyrażania charakteru siedlisk, w których rosną.

Nad realizacją winiarskiego marzenia Severino czuwają jego wnukowie Davide, który pracuje jako enolog i winemaker oraz Nicola, który zajmuje się promocją i sprawia, że biznes się kręci. Nad pracą obu czuwa wciąż Enzo, służąc im radę i będąc źródłem inspiracji.

Aby winemaking jak najmniej zasłaniał owoce i ziemię, korzysta się ze zbiorników ze stali nierdzewnej do fermentacji i starych, neutralnych beczek dla dojrzewania. Nie ucieka się jednak od nowej technologii, ponieważ pomaga ona w precyzyjny sposób zarządzać tym, co dzieje się w winnicy.

Winemaker: Severino Lorenzon

Areał: 100 ha