Jestem z topowych producentów rieslingów z Nahe. Gratka dla koneserów i dla poszukiwaczy doskonałych ekspresji tak tej popularnej odmiany, jak i niemieckiego terroir. Producent nawiązuje do najlepszych czasów niemieckich rieslingów, gdy te wina były niezwykle cenione, a ich wartość była nierzadko kilkukrotnie wyższa niż najdroższych w obecnych czasach tytułów.

Historia upraw w regionie Nahe sięga czasów rzymskich, a posiadłość Hermannsberg, w pierwotnym kształcie, powstała w roku 1902. Jako producent należący do państwa od początku celował w najwyższą jakość, a w wyniesieniu go na do statusu niemal kultowego pomogły świetne wina stworzone w historycznym dla regionu roczniku 1921. Od 2009 roku winnica jest sprywatyzowana. Została kupiona przez rodzinę Reidel, na czele winemakingu stanął Kersten Peter, a Philipp Wolf został zarządcą winnic. W 2010 roku winnica zyskała nazwę Gut Hermannsberg, pod którą działa do dziś.

Pracuje się tu w zgodzie z naturą i korzysta z warunków surowego, skalistego terroir, które nadaje winom energii, mineralności i chłodnego wyrazu - krzewy porastają tutaj głównie gleby wulkaniczne.

Powstają tu raczej wina wytrawne niż słodkie, każde stworzone jest przy pomocy pracy ręcznej i fermentowane jest tak, żeby nic nie przeszkadzało w porównywaniu charakteru różnych siedlisk, które czysto wybrzmiewają w winach.

Wszystkie 30 hektarów (leżące w 7 różnych winnicach) jest sklasyfikowane jako Grosse Lage przez prestiżową organizację VDP, która zrzesza najlepszych producentów niemieckich i narzuca im najwyższe wymagania dotyczące jakości.

Winemaker: Kersten Peter