Envinate może znaczyć tyle, co “winuj się” i jest niezwykle pasjonującym projektem czworga młodych, dynamicznych winemakerów. Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos, Jose Martinez poznali się na studiach enologicznych i połączyło ich zamiłowanie do organicznych upraw i naturalnej winifikacji. Wszystkie powstające w ramach projektu wina łączy chłodny, mineralny wyraz związany z jego miejscem pochodzenia, doskonały smak i bardziej niż zachęcająca relacja ceny do jakości.

Założycieli Envinate szczególnie pociągają niemal starożytne winiarskie terroir znajdujące się w będących pod wpływem chłodnego Atlantyku regionach takich jak Ribeira Sacra, Wyspy Kanaryjskie czy Almansa. Pomysł na wina jest prosty: niech każde siedlisko wybrzmi w winie czystym głosem. W osiągnięciu celu pomagają naturalne uprawy i rzemieślniczy winemaking. Fermentacja spontaniczna, siarki mało, ekstrakcji niewiele. Nowej beczki brak, żadnego make-upu. Obiektywnie czołówka najbardziej inspirujących, indywidualnych i poszukiwanych win w całej Hiszpanii.

Każdy z założycieli projektu zarządza własną inicjatywą, każdy pracuje też w innym regionie. Podstawą każdego z win są lokalne, często wyrywane zapomnieniu szczepy i rdzenne drożdże.

“Po tym, jak wytyczyli nowe szlaki na Teneryfie, w ich ślad poszło wiele nowych, ekscytujących projektów. Nie ma żadnych wątpliwości, że odpowiedzialnym za ten nowy ruch jest Roberto Santana z Envinate” - Luis Gutierrez, The Wine Advocate

Winemaker: Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos, Jose Martinez