Pod koniec lat 70. Enrique Mendoza podjął się projektu wytwarzania wina, początkowo przeznaczonego dla rodziny, w regionie Marina Baixa, w południowej Hiszpanii. Jego pasja doprowadziła w następstwie do rozwinięcia działalności na większą skalę i założenia oficjalnej winiarni w 1989 roku. Dziś domena jest w rękach jego dzieci, Jose i Juliana. Winiarnia znajduje się w Alfas del Pi, w prowincji Alicante. Winnice rosną na wysokości 365-700 m n.p.m., w pobliżu miasta Villena. Produkcja jest oficjalnie zorientowana na przestrzeganie zasad rolnictwa ekologicznego. Wśród uprawianych odmian najważniejsze to: chardonnay, moscatel, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, petit verdot, syrah i monastrell. Wina fermentowane są w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie leżakowane w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.

Pojawienie się Bodega Enrique Mendoza jest jednym z głównych powodów, dzięki którym DO Alicante stało się tak znane. producent zasłynął przede wszystkim z win reprezentujących wzorcowy śródziemnomorski charakter. "

 

Enolog: Enrique Mendoza