Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Projekt narodził się w 2003 roku. Kilka lat wcześniej Antonio di Gruttola rozpoczął eksperymentalną produkcję win, w której priorytetem była spontaniczna fermentacja z pominięciem procesu filtracji i klarowania oraz zupełna rezygnacja z używania siarczynów. W Cantina Giardino słowo "lokalność" podniesione jest nie do drugiej, ale nawet do trzeciej potęgi. Stosowane beczki wytwarzane są z okolicznych dębów, kasztanowca i czereśni. Amfory ulepione zostały z gliny wydobytej z ich winnic przy pomocy i współudziale lokalnej firmy Brancaterra. Estetyczny przekaz etykiet wzmacniają pracę miejscowego artysty. Styl producenta to ekspresyjne i nieoczywiste wina, pełne soczystości, a jednocześnie wymagające otwartego umysły i szerokiej percepcji, wolnej od stereotypów. Standardowo fermentacja zachodzi w niekontrolowanej temperaturze na rdzennych drożdżach. Typowa jest także technika dojrzewania na osadzie, która dodaje winom naturalnej struktury. Nieodłącznym elementem sukcesu Giarnido jest stosowanie starożytnych odmian winorośli takich jak: greco, aglianico, fiano, coda di volpe czy falanghina.
Rodzina Gruttola, a w szczególności Daniela (żona Antonio), emanuje ciepłem i gościnnością dla wszystkich chcących ich odwiedzić i doświadczyć magicznej atmosfery małego i malowniczo usytuowanego miasteczka Irpino."
Enolog: Antonio di Gruttola
Areał: 7ha
Gleby: wulkaniczne, ciężkie gliny, wapień
Podziel się linkiem ze znajomymi
Jakość gron Giardinio jest tak dobra, że historyczna belgijska browarnia Cantillon pozyskuje stąd moszcz po maceracji greco i aglianico, w celu produkcji unikalnego piwa zwanego Lambic. Powstaje ono z dodatkiem słodu jęczmiennego i dzikich drożdży.
Ładuję...