Projekt narodził się w 2003 roku. Kilka lat wcześniej Antonio di Gruttola rozpoczął eksperymentalną produkcję win, w której priorytetem była spontaniczna fermentacja z pominięciem procesu filtracji i klarowania oraz zupełna rezygnacja z używania siarczynów. W Cantina Giardino słowo "lokalność" podniesione jest nie do drugiej, ale nawet do trzeciej potęgi. Stosowane beczki wytwarzane są z okolicznych dębów, kasztanowca i czereśni. Amfory ulepione zostały z gliny wydobytej z ich winnic przy pomocy i współudziale lokalnej firmy Brancaterra. Estetyczny przekaz etykiet wzmacniają pracę miejscowego artysty. Styl producenta to ekspresyjne i nieoczywiste wina, pełne soczystości, a jednocześnie wymagające otwartego umysły i szerokiej percepcji, wolnej od stereotypów. Standardowo fermentacja zachodzi w niekontrolowanej temperaturze na rdzennych drożdżach. Typowa jest także technika dojrzewania na osadzie, która dodaje winom naturalnej struktury. Nieodłącznym elementem sukcesu Giarnido jest stosowanie starożytnych odmian winorośli takich jak: greco, aglianico, fiano, coda di volpe czy falanghina.

Rodzina Gruttola, a w szczególności Daniela (żona Antonio), emanuje ciepłem i gościnnością dla wszystkich chcących ich odwiedzić i doświadczyć magicznej atmosfery małego i malowniczo usytuowanego miasteczka Irpino."

Enolog: Antonio di Gruttola

Areał: 7ha

Gleby: wulkaniczne, ciężkie gliny, wapień