Rodzina Frias del Val od czterech pokoleń zajmuje się produkcją win w okolicach miasteczka Villabuena de Álava. W 1969 roku ojciec Vicente i jego brat Fernando zostali zachęceni przez matkę Lole Frías del Val do produkcji wina z gron, które zaczęli uprawiać jeszcze ich dziadkowie. Do Vicente w 2000 roku dołączył Gabriel i ze swoją nowoczesną wizją winiarstwa i poszanowaniem tradycji zadbał o rozwój projektu. Obecnie na 35 hektarach starych (około 100-letnich) winnic podzielonych na około 90 mniejszych działek. Uprawiają głównie szczepy tempranillo, malvasia oraz viura, eksperymentując jednocześnie z lokalnym graciano. Wszystko odbywa się z maksymalną dbałością o plony oraz strukturę gron. Winifikacja to połączenie tradycji i nowoczesności, w winiarni znajdziemy betonowe kadzie oraz dębowe beczki różnych formatów (225 oraz 500 litrów).

Szanujemy naturę z najwyższą uwagą, dlatego wszystkie nasze winorośle są wyszkolone w systemie winorośli kielicha lub krzewu „vaso”, używając wyłącznie organicznego kompostu

 

Areał: 35 ha

Enolog: Vicente i Gabriel Frías del Val

Uprawa: zrównoważona