Hello, tu Maciek! Tym razem nadaję z Sycylii, a konkretnie z wietrznych zboczy Etny. Wulkaniczna gleba, wysokość oraz słońce czynią to miejsce unikalnym dla uprawy winorośli. Chciałbym Wam polecić dwa wina od producenta, którego poznałem prawie 10 lat temu. Giuseppe Russo – z wykształcenia pianista – powrócił w rodzinne strony po śmierci ojca Girolamo i zaczął tworzyć wina pod marką Girolamo Russo.

  • Etna Rosso 'A Rina – eleganckie, zwiewne, przestrzenne i złożone, oparte na lokalnych szczepach; cześć owoców z ponad 100-letnich winorośli dodaje głębi i koncentracji.                                                                                                             
  • Etna Bianco Nerina – również stworzone z endemicznych szczepów, oferuje wrażenia, jakich nie znajdziemy nigdzie indziej – dojrzałe cytrusy, mineralność, dymne niuanse, długie i soczyste!                                                                                         

Jeżeli nie znacie win z Etny, to koniecznie spróbujcie, jeśli znacie, to chyba nie muszę Was zachęcać.