Girolamo Russo to romantyczny wręcz projekt, w którym syn Girolamo - Giuseppe Russo, przywraca blask rodzinnej winiarskiej posiadłości i tworzy na zboczach Etny piękne wina.

Do rodziny należy 18 hektarów winnic, które otoczone są uprawami orzechów laskowych i oliwek. Uprawiają głównie nerello mascalese, nerello capuccio oraz carricante, a obok nich też kilka lokalnych szczepów. Powstają z nich wina niezwykle czyste, świeże i precyzyjne, o wyraźnie mineralnym rysie. Ta ostatnia cecha ściśle związana jest z wulkanicznym charakterem gleb, na których rosną krzewy. Giuseppe chętnie mówi o ich nieskończonej złożoności, ukształtowanej przez niezliczone potoki lawy spływające ze szczytu wulkanu.

Większość z upraw znajduje się na zachodnich zboczach wulkanu, na wysokości około 600 metrów nad poziomem morza. Te dwie cechy i wyraźnie mineralny charakter gleb nadają winom mnóstwo świeżości. Do producenta należą krzewy rosnące w różnych częściach stoku, dlatego w poszczególnych winach odbija się unikatowy charakter każdego z siedlisk. Dla zachowania czystego wyrazu miejsca pochodzenia, uprawy prowadzone są w sposób organiczny, winogrona zbiera się ręcznie, a następnie fermentują osobno, aby zachować w winach klimat ich terroir. Każda z butelek opowiada więc inną historię, ale są to też opowieści prawdziwie miłosne: o miłości dla rodzinnej tradycji, dla winogron i dla tego pięknego zakątka winiarskiego świata.

Ciekawostka: strona internetowa producenta to list miłosny adresowany do ziemi, z którą winiarz pracuje. Miejsce jest najważniejsze, ponieważ daje wszystko, co potrzebne do uprawy winorośli, winiarz jest ojcem, wino synem. Wyznanie zamyka wiersz napisany przez poetkę Marilinę Giaquintę

Winemaker:Giuseppe Russo