Wszystko o beczce i jej wpływie na aromat wina

Beczka beczce nierówna, czyli kilka słów o dębie (i nie tylko). 

Fermentacja w beczce ma ogromny wpływ na charakter wina – często większy niż późniejsze dojrzewanie. Dodaje winu wielu rozmaitych aromatów, od kawowych po dymne. Białe wina stają się krąglejsze, pełniejsze i bardziej złożone. Z kolei w winach czerwonych fermentacja w beczce wygładza taniny.  

Warto dodać, że podczas dojrzewania beczka wspomaga proces klarowania win, zwłaszcza w winach czerwonych, a także poprawia ich stabilność. 

W zależności od rodzaju drewna, najogólniej możemy powiedzieć, że: 

  • dąb amerykański ma stosunkowo silny wpływ na winorozpoznamy go po charakterystycznym aromacie wanilii,
  • dąb amerykański zwiększa też poziom tanin w winie,
  • dąb francuski przydaje winom subtelnych aromatów orzechów i przypraw i nie podnosi zbytnio poziomu tanin,
  • dąb slawoński przydaje winom intensywnej taniczności i dobrze sprawdza się w przypadku win na bazie szczepów nebbiolo czy sangiovese,
  • drewno kasztanowca również odpowiedzialny jest za bardziej taniczny charakter win,
  • drewno akacji jest silnie porowate, co zwiększa kontakt wina z tlenem. 

Warto przy tym dodać, że im mniejsza beczka, tym wyraźniej odczujemy jej wpływ na wino. 

Znaczenie ma również stopień zużycia beczki. Jeżeli wino fermentowało i/lub dojrzewało w nowej beczce, prawdopodobnie od razu wyczujemy to w kieliszku. Z wiekiem wpływ beczki będzie coraz mniejszy. W praktyce użycie nowych beczek najlepiej sprawdza się w przypadku najbardziej strukturalnych win, np. cabernet sauvignon, syrah, tannat, monastrell/mourvèdre czy tych z regionu Rioja. 

Istotny jest też sposób sezonowania i stopień wypalenia beczki. Przykład? Podczas suszenia na wolnym powietrzu amerykański dąb traci substancje odpowiedzialne za waniliowe aromaty, zaś dąb francuski je zyskuje. Jeżeli zaś chodzi o poziom tanin, jakie beczka oddaje winu, sytuacja jest dokładnie odwrotna. Natomiast im mocniej wypalona jest beczka, tym bardziej zaakcentowane są w winie aromaty wanilii, karmelu, ziół i przypraw.