Patricius to zdecydowanie jedna z najjaśniejszych gwiazd regionu Tokaj. Należy do rodziny Kekessy, która od pokoleń robi na Węgrzech doskonałe wina. Słyną w równej części z obłędnych win słodkich i wytrawnych interpretacji lokalnych szczepów i terroir.

Do rodziny Kekessy należy około 60 hektarów upraw. Leżą one w 6 winnicach klasy first-growth według historycznej klasyfikacji regionu Tokaj. Wszystkie uprawy prowadzone są w sposób organiczny. Rodzina chce też jak najlepiej poznać charakter ziemi, z którą pracuje, nieustannie prowadząc badania gleb. Wszystkie takie zabiegi mają prowadzić do jak najpełniejszego wyrażenia charakteru lokalnych siedlisk.

“Metr po metrze, kamień po kamieniu odtwarzamy i rozwijamy wielką posiadłość w Tokaju - to pasja, ale też zobowiązanie - to Wy wskażecie, czy odnieśliśmy sukces. Taki jest Patricius - to rzeczywiście też nasze wina, ale przede wszystkim Wasze” - Katinka Kekessy.

W Patriciusie historia łączy się z nowoczesnością. Możliwie tradycyjne uprawy z jednej strony, z drugiej nowoczesna winiarnia, zbudowana w 2005 roku, która umożliwia precyzyjny winemaking. Winogrona z każdej parceli winifikuje się osobno dla zachowania unikatowego charakteru każdego z terroir. Te porastane są przez stare i nieco młodsze krzewy popularnych odmian, takich jak furmint, harslevelu i muskata, ale też przez lokalne, czasem szerzej nieznane zeta i koverszkolo. Powstają z nich wytrawne, surowe i mineralny wina, w których wyraźnie czuć skalisty charakter siedlisk, ale też klasycznie, obłędnie słodkie i hedonistyczne tokaje, z których region wciąż słynie.