Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Rodzina Costanzo założyła swoją winnicę w 2010 roku z prostym celem, aby robić wino w możliwie tradycyjny i rzemieślniczy sposób. Chcą oferować pasjonatom wino takie, jakie od zawsze powstawało w tym regionie na Sycylii.
Dla osiągnięcia tego celu kupili kilka hektarów upraw w pobliżu miasteczka Passopisciaro. Jak się okazało, trafili na bardzo stare nasadzenia, rosnące na naturalnych korzeniach pamiętających czasy sprzed filoksery.
Rodzina Costanzo dziś działa na 18 hektarach leżących w skrajnie zróżnicowanych siedliskach. Owoce z każdej parceli winifikowane są osobno dla podkreślenia różnic pomiędzy różnymi terroir. Powstają tu wina białe (catarratto, carricante), czerwone (nerello mascalese) oraz różowe w odmianach wytrawnych, słodkich i musujących. Owoce rosną w winnicach pełnych życia, prowadzonych w oparciu o bioróżnorodność. Obok winorośli rosną tu więc oliwki i pistacje, a całość jest zbalansowana i harmonijna. Gleby w okolicy są raczej surowe i kamieniste, a im wyżej się wspinamy, tym bardziej przypomina to pustynię popiołu i skał. Wysoka dzienna amplituda temperatur, wysokość nad poziomem morza i bliskość tegoż to głównie czynniki wpływające na terroir i charakter powstających tu win. Chłodna zima i relatywnie duża ilość rocznych opadów pomagają jednak winogronom przetrwać w tych trudnych warunkach. Przetrwać i produkować wyjątkowe wina!
Te powstają w palmento, czyli w tradycyjnej sycylijskiej piwnicy. Ta należąca do rodziny Costanzo jest dosłownie wykuta w skale, a w to naturalne wnętrze płynnie wtopiono nowoczesną technikę i współczesne rozwiązania. Pozwalają one na precyzyjny winemaking, potrzebny w przypadku pracy z wieloma zróżnicowanymi siedliskami. W pracy w winiarni podstawą jest jak najmniejsza ingerencja w smak terroir, dlatego fermentacja win odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej, a dojrzewanie w dużych, neutralnych beczkach, część których jest wykonana z kasztanowca.
Etna jest niemal świętym miejscem dla winiarzy i pasjonatów winiarstwa włoskiego, ale nie tylko. Lokalni nazywają ją Muntagna i odnoszą się do niej z czcią, zawsze zwracając uwagę na absolutnie unikatowy charakter lokalnego terroir.
Winemaker: Valeria i Serena Agosta
Areał: 18 ha
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...