Ligas to rodzinny projekt winiarski działający w greckiej Macedonii, który prowadzą wspólnie ojciec z córką.

Pomysł na rozpoczęcie przygody z winem narodził się w głowie Thomasa Ligasa w roku 1985, gdy zaczął odkrywać uroki i potencjał lokalnego terroir oraz gdy zaczął zgłębiać tajniki winiarstwa. Od początku interesowało go przywrócenie życia zapomnianym po filokserze rodzimym odmianom winorośli. Dlatego rodzina pracuje z roditis, assyrtiko i kydonistą jeśli chodzi o białe winogrona oraz z xinomavro i limnioną wśród odmian czerwonych.

W swoim podejściu do robienia wina Thomas i córka Meli starają się zbalansować jakość z ilością, chociaż ta pierwsza zawsze ma pierwszeństwo przed drugą. Korzystają tylko z praktyk organicznych, ograniczając jakąkolwiek interwencję do minimum.

Winnice leżą wokół miejscowości Pella, gdzie winogrona korzystają z wysokiego nasłonecznienia, umiarkowanych temperatur i gdzie krzewy rosną na glebach bogatych w iły i skały wapienne. Winiarze wierzą w moc naturalnego ekosystemu, które balansuje sam siebie i rozwiązuje własne problemy bez pomocy z zewnątrz. Dojrzałe winogrona zbierane są ręcznie, po czym fermentują przy użyciu mądrej mieszanki winemakingu tradycyjnego i nowoczesnego.

Ciekawostka: Miejscowość Pella, w której powstają wina Ligas, to też miejsce akcji ostatniej tragedii Eurypidesa, zatytułowanej “Bachantki”, która opowiada o początkach kultu boga wina i zabawy, Dionizosa.

Winemaker:Thomas Ligas i Mela Ligas