Derek Mossmann Knapp – były trener narciarstwa z Kanady. Jedna z ważniejszych postaci chilijskiej sceny winiarskiej. Założył Garage Wine Co. wraz ze swoją żoną Pilar Mirandą i dr Alvaro Pena w 2001 roku, z zamiarem bycia przeciwieństwem dużych i komercyjnych spółdzielni, które dominują na winiarskim rynku w Chile. Idea i pierwsze jej efekty dojrzewały dosłownie w garażu.

Stare winnice są dokładnie tym miejscem, gdzie można znaleźć mądrość i doświadczenie w produkcji wina przekazywane przez wieki.

Wieloletnie doświadczenie winiarskie całej trójki zaowocowało projektem firmy, w której priorytetem jest zastąpienie maszyn pracą własnych rąk oraz pozyskiwanie winogron wyłącznie od małych rolników z obszarów Maule i Maipo. Derek i jego zespół wiedzieli, że niezależny styl pracy ich winiarni nie może równać się z międzynarodowymi winiarskimi graczami, jednak mimo to chcieli konsekwentnie trzymać się zasad tradycyjnych sposobów produkcji.
Winnice zlokalizowane są na obszarach ciągnących się wzdłuż łańcucha górskiego Coastal Range, bliżej Pacyfiku. Są starsze, często sadzone na glebach granitowych, których charakterystyczne załamania i pęknięcia pozwalają na głębsze ukorzenienie, niezwykle ważne dla winorośli.

Kluczem do zrozumienia filozofii Garage Wine Co. jest niepowtarzalność i różnorodność. Każda partia winogron pozyskiwana od indywidualnych plantatorów winifikowana jest oddzielnie, dając wyłącznie niewielkie ilości butelek w seriach. Proces produkcji oparty jest na zasadach winifikacji naturalnej, fermentacja przebiega przy udziale dzikich drożdży, beczki do starzenia stosowane są w bardzo w ograniczony sposób. Winogrona tłoczone są delikatnie w niewielkich prasach koszowych, aby wydobyć ich pełny smak i charakter. Dziś winiarnia produkuje około 1500 skrzynek wina rocznie.
Najważniejsze odmiany to carignan, garnacha, cinsault, monastrell i pais i cabernet franc.