Winnica Bauer - Poltl Weinhof jest w posiadaniu rodziny od 1990 roku, początkowo zarządzana przez rodziców Daniela, Ludwiga i Marianne Bauer.
Bauerowie prowadzą winnicę z zachowaniem zasad biodynamiki. Pochodzące z niej wina to produkty w 100% naturalne, o regionalnym charakterze.
Tworzą oni przestrzenie do pracy i życia na szesnastu hektarach. W każdej z tych sfer kładą nacisk na postępowanie w zgodzie z naturą i różnorodnością biologiczną. Unikają wszelkich zbędnych ingerencji, takich jak herbicydy i syntetyczne środki ochrony roślin.
Winifikacja przebiega w sposób nikointerwencyjny. Beczki w piwnicach pełnią rolę pomocniczą, ale nigdy nie dominującą. Fermentacja przebiega przy udziale dzikich drożdży.
Blaufrankisch jest winem najważniejszym, stanowi 50% produkcji. Inne używane odmiany to pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, st. laurent, chardonnay.

Region:
Burgenland zlokalizowany jest we wschodniej Austrii wzdłuż węgierskiej i słowackiej granicy. Klimat regionu jest w głównej mierze uzależniony od Jeziora Nezyderskiego, którego wpływ zapewnia położonym wokół niego winnicom łagodny i wilgotny mikroklimat. Kolejnym czynnikiem kształtującym warunki pod uprawę winorośli są zróżnicowane gleby, więc nie możemy mówić tutaj o jednorodnym stylu win. Istotne jest rozpoznanie potencjału siedlisk i umiejętność wykorzystania ich możliwości poprzez odpowiedni wybór szczepów i metod winifikacyjnych. Doskonale rozumieją to tutejsi winiarze, którzy wspierają się w dwóch lokalnych stowarzyszeniach: Leithaberg i Pannobile. Wina z Burgenlandu to głównie czerwone z czołowego szczepu blaufränkisch. 

„W naszej pracy łączymy radość życia i odwagę do podążania nowymi drogami, zawsze z miłością do wina i natury”
„W naszej pracy dostrzegamy wartość czasu, ruchu i różnorodności, cennych dla żywotności naszych win”.



 

Winemaker: Daniel Bauer, Kathi Pöltl
Areał : 16ha

*certyfikacja bio