Sonoma Coast - region winiarski w USA - charakterystyka

     Sonoma Coast to najbardziej chłodna i najbardziej wilgotna część hrabstwa Sonoma. Znajduje się zdecydowanie najbliżej wybrzeża Pacyfiku, słynie z wyjątkowo gęstych i regularnie występujących mgieł. Ta ostatnia cecha zapewniła jej honor bycia tłem akcji w słynnym filmie Ptaki Alfreda Hitchcocka. Ze względu na warunki atmosferyczne świetnie przyjęły się tu odmiany burgundzkie, z których powstają wysokiej jakości wina.

Niesamowite regiony USA

     Sonoma Coast to jeden z największych regionów AVA w hrabstwie Sonoma. Zajmuje powierzchnię ponad 200 tysięcy hektarów, chociaż tylko pewna część tej ziemi przeznaczona jest pod uprawę winorośli. Ciekawy jest powód powstania AVA Sonoma Coast. Winiarze pracujący w tym regionie rzadko kiedy posiadają jedną dużą działkę. Zazwyczaj są to drobne, rozproszone parcele, które nie mieszczą się w granicach jednej konkretnej strefy. W połowie lat 80. w kraju zmieniono regulacje dopuszczające użycie określenia “Estate Bottled” na etykietach. Od tamtej pory tak oznaczone wina musiały powstawać tylko z owoców uprawianych w ramach jeden strefy AVA. Wykluczyło to bardzo wielu producentów z możliwości oznaczania swoich win w ten sposób, dlatego zaproponowali oni stworzenie nowej strefy, która objęłaby swoim zasięgiem wszystkie ich uprawy. Pomysł został zaakceptowany przez odpowiednie władze i w roku 1987 oficjalnie powstała strefa AVA Sonoma Coast. Jest to wyjątek na tle innych apelacji w Kalifornii, ponieważ zazwyczaj podstawą dla ich powstania są uwarunkowania geologiczne lub klimatyczne.

     Region zaczyna się przy granicy z Mendocino i ciągnie wzdłuż wybrzeża aż do Zatoki San Pablo w pobliżu San Francisco. Im bardziej na południe, tym bardziej oddala się od oceanu i sięga w głąb lądu. Całość AVA pozostaje jednak pod silnym wpływem Pacyfiku, dlatego klimat panujący w regionie to zdecydowanie typ morski. Na tle reszty hrabstwa, Sonoma Coast wyróżnia się dość niską średnią temperaturą i wysoką wilgotnością. Temperaturę, oprócz bryzy znad oceanu, obniżają też regularne mgły, które nadciągają znad Pacyfiku i różnymi dolinami wciskają się w głąb apelacji. Blokują one promienie słoneczne, szczególnie te poranne i potrafią obniżyć temperaturę nawet o kilka stopni. Należy jednak pamiętać, że zimą ocean oddaje ciepło zmagazynowane podczas całego roku, przez co moderuje klimat i zabezpiecza przed przymrozkami.

     Ta część Kalifornii ze względu na swoje uwarunkowania klimatyczne, jest idealnym domem dla szczepów kojarzonych z chłodnymi regionami. Świetnie przyjęły się tu odmiany burgundzkie, szczególnie pinot noir, który stanowi prawie 60% wszystkich nasadzeń. Kolejne 40% przypada na drugą z burgundzkich odmian, czyli chardonnay. Kilka procent upraw zajmują też krzewy innych szczepów, takich jak zinfandel, pinot gris czy syrah. Cała uwaga skupia się jednak na pinocie i chardonnay, ponieważ w rękach utalentowanych producentów szczepy te dają fantastyczne rezultaty.

     W ramach Sonoma Coast, na północy regionu, wydzielono mniejszą strefę AVA, Fort Ross-Seaview. Jest ona położona wyraźnie wyżej, na stokach ponad pozostałą częścią wybrzeża. Temperatury są tu paradoksalnie nieco wyższe, ponieważ region znajduje się ponad linią mgieł, przez co uprawy cieszą się większą ilością godzin słonecznych. Co ciekawe, regulacje regionu pozwalają na użycie nazwy AVA tylko dla win powstałych z owoców rosnących wyżej niż 280 metrów ponad poziomem morza. Tym, co dodatkowo charakteryzuje Fort Ross-Seaview, są ubogie, piaszczysto-skaliste gleby, które z jednej strony zmuszają roślinę do wytężonej pracy, której efektem zazwyczaj są owoce wyższej jakości, a z drugiej zapewniają ochronę przed większością szkodników. Na południu Sonoma Coast, niedaleko słynnego mostu Golden Gate, w 2017 powstała druga ze stref AVA w regionie - Petaluma Gap. W przeciwieństwie do Fort Ross, Petaluma niemal opiera się na mgle; słowo gap w języku angielskim oznacza lukę, wyrwę i odnosi się do przerwy w wzniesieniach wzdłuż wybrzeża, przez którą, w stronę Petalumy, wdziera się gęsta mgła. Okres dojrzewania jest tu długi, a panujące warunki promują powstawanie małych, skoncentrowanych winogron. 75% nasadzeń w Petaluma Gap AVA to pinot noir, z którego powstają strukturalne i chłodne wina. Obie strefy AVA są odpowiedzią na zarzuty w stronę Sonoma Coast twierdzące, że w tak dużym regionie trudno o zachowanie stylu i jakości.