Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
To mikro-winiarnia prowadzona przez Fabio Bartolomei, urodzonego i wychowanego w Szkocji, syna pary Włochów, który przeszło dwadzieścia lat temu postanowił przenieść życie do Hiszpanii. Po latach pracy jako nauczyciel angielskiego w Madrycie, zaczął poszukiwać swojej autentycznej życiowej drogi. Nie miał żadnego winiarskiego doświadczenia, razem z przyjacielem Juanem zaczynali od praktyk przy garażowych produkcjach. Wkrótce Fabio odnalazł swoje powołanie i pasję tworzenia win niskointerwencyjnych. Dopiero w 2013 roku udało mu się wraz Danielem Ramosem wynająć starą piwnicę w wiosce El Tiemblo, gdzie założył własną winiarnię. Vinoz Ambiz to 6ha winnic i grona skupowane od zaprzyjaźnionych rolników. Główne odmiany to dore, malvar, airen, albillo real, a także bardziej powszechne sauvignon blanc, garnacha i tempranillo. Jego filozofia jest niezwykle prosta. Podczas pracy w winnicy nie używa pestycydów, herbicydów ani innych ingerencji chemicznych. Nie filtruje i nie klaruje wina, unika całkowicie siarkowania, nie stosuje żadnych zabiegów przykrywających prawdziwy i szczery charakter wina. Winifikuje przy użyciu amfor, stali nierdzewnej, plastiku, dębu, a także betonu i rzadko produkuje więcej niż 100 butelek jednego cuvee. Trudno o bardziej ekologiczne sposoby!
Eksperymenty i różnorodność są tym, co napędza Fabio, dlatego każdego roku ulepsza stare i próbuje nowych metod produkcji.”
Gleba: gleby wulkaniczne, bazalt
Podziel się linkiem ze znajomymi
Sierra de Gredos, to jeden z bardzo modnych obecnie regionów winiarskich, słynący przede wszystkim ze starych krzewów garnacha. Fabio zdecydował się jednak tworzyć trochę poza nurtem, stawiając głównie na odmiany białe, częśtro z wydłużonym czasem maceracji na skórkach. W nurcie ochrony środowiska Fabio zbiera i stosuje butelki używane kilkakrotnie, które kiedyś jeszcze mył samodzielnie. Można to zaobserwować na sklepowych półkach, kiedy to samo wino różni się nieco wizualnie.
Ładuję...