To mikro-winiarnia prowadzona przez Fabio Bartolomei, urodzonego i wychowanego w Szkocji, syna pary Włochów, który przeszło dwadzieścia lat temu postanowił przenieść życie do Hiszpanii. Po latach pracy jako nauczyciel angielskiego w Madrycie, zaczął poszukiwać swojej autentycznej życiowej drogi. Nie miał żadnego winiarskiego doświadczenia, razem z przyjacielem Juanem zaczynali od praktyk przy garażowych produkcjach. Wkrótce Fabio odnalazł swoje powołanie i pasję tworzenia win niskointerwencyjnych. Dopiero w 2013 roku udało mu się wraz Danielem Ramosem wynająć starą piwnicę w wiosce El Tiemblo, gdzie założył własną winiarnię. Vinoz Ambiz to 6ha winnic i grona skupowane od zaprzyjaźnionych rolników. Główne odmiany to dore, malvar, airen, albillo real, a także bardziej powszechne sauvignon blanc, garnacha i tempranillo. Jego filozofia jest niezwykle prosta. Podczas pracy w winnicy nie używa pestycydów, herbicydów ani innych ingerencji chemicznych. Nie filtruje i nie klaruje wina, unika całkowicie siarkowania, nie stosuje żadnych zabiegów przykrywających prawdziwy i szczery charakter wina. Winifikuje przy użyciu amfor, stali nierdzewnej, plastiku, dębu, a także betonu i rzadko produkuje więcej niż 100 butelek jednego cuvee. Trudno o bardziej ekologiczne sposoby!

Eksperymenty i różnorodność są tym, co napędza Fabio, dlatego każdego roku ulepsza stare i próbuje nowych metod produkcji.”

 

Gleba: gleby wulkaniczne, bazalt