Na przełomie lat 80-tych i 90-tych Matjaz Lemut ukończył studia biotechnologiczne w Lubljanie. Jego zarobkowe podróże do winnic w Szwajcarii oraz Californii zaowocowały fascynacją do produkcji wina. Razem z żoną Melitą nabyli oni w 1990 roku starą farmę, składającą się z trzech hektarów ziemi oraz budynku bez dachu. Przez kolejnych ostatnich lat modernizują posiadłość, obsadzają teren winoroślami i kupują sprzęt winifikacyjny. Tuż przed nadejściem nowego millenium zabutelkowali i wypuscili na rynek swoje pierwsze wina. Styl producenta wyróżnia dobry balans, precyzja odzwierciedlenia szczepu i czystość owocu. To krągłe i uniwersalne wina na co dzień, które z łatwością mogą konkurować z sąsiednimi odpowiednikami z Włoch.

Każda butelka na etykiecie ma wytłoczone drzewo lipowe, które symbolizuje słoweńską niepodległość. Dla właścicieli to także moment, kiedy w ich głowach pojawiło się marzenie bycia niezależnym winogrodnikiem. Jak widać spełniło się ono dzięki ciężkiej pracy i żelaznej konsekwencji w podążaniu za wizją lat młodzieńczych."



 

Enolog: Matjaž Lemut

Areał: 10ha

Gleba: glina, wapień

Uprawa zrównoważona