Historia posiadłości rozpoczyna się w 1624 roku, kiedy to Don Juan Antonio Marrocco y Orioles został mianowany pierwszym Baronem Serramarrocco przez króla Hiszpanii i Sycylii - Filipa IV. W tamtych latach okoliczne winnice były zarezerwowanym dostawcą wina dla sycylijskiego dworu królewskiego. Niemal 400 lat później, w 2001 roku, Marco di Serramarrocco po karierze brokera w Lloyd's of London podjął się rewitalizacji obiektu tak, aby sprostać wysokim międzynarodowym standardom jakości wina w obecnych czasach. Dzięki jego staraniom winnice, jako pierwsze w prowincji Trapani oficjalnie uzyskały chroniony status PDO (Protected Designation of Origin). Dla poprawy bioróżnorodności upraw całkowicie zrezygnowano z używania herbicydów na rzecz organicznych kompostów. Styl producenta to krągłe, słoneczne wina z ciemnymi owocami w zapachu i soczystą witalnością w ustach. Dobra budowa na podniebieniu sprawia, że już podstawowe wino dostarcza o wiele więcej emocji, niż się tego spodziewamy.

Winiarnia zlokalizowana na zachodnim wybrzeżu, u podnóża góry Erice, w samym sercu szlaku winnego DOC Erice. Otoczona jest iście sycylijskim krajobrazem, lasami i działkami o dużym nachyleniu, na których uprawiano winorośl od najdawniejszych czasów."



 

Enolog: Nicola Centonze

Areał: 22ha Gleba: glina, wapień, margle

Częściowa certyfikacja organiczna