Działalność winiarska Masottiny zaczęła się w 1946 roku, kiedy Epifiano Dal Blanco rozszerzył swoją winiarską działalność i przekonał swoich trzech synów, aby dołączyli do załogi. Spośród nich szczególnie Adriano, wykazał się niebywałym talentem i intuicją, które zaprowadziły markę do czołówki regionu. Dziś Adriano, Federico i Edorado pracują na różnych stanowiskach w rodzinnej firmie. Winnice położone są na pofałdowanych wzgórzach Congeliano Valdobbiadene, około 30 mil na północ od Wenecji i 64 mile na południe od Dolomitów. Prosecco w wydaniu Masottiny to wina wytrawne, ale niezwykle owocowe. W stylu orzeźwiające i rześkie, z żywymi aromatami cytrusów i białych kwiatów, wzmocnione odrobiną mineralności.

Filozofią Adriano jest: „Utrzymanie terroir w kieliszku”. Od winnicy po butelkę nie poprzestajemy na przeciętności i na każdym kroku dokładamy starań, aby wina z Masottiny opowiadały historię regionu, rodziny i kultury."