Winiarnia Magpie Estate, zrodziła się z inicjatywy dwójki przyjaciół, winiarza z Barossa Valley, Rolfa Bidera i brytyjskiego handlarza winem Noela Younga. Założona w roku 1993. Ukierunkowana na misję odrodzenia zapomnianych w Aurtralii odmian rodańskich mouvedre i grenache, które w blendach z shiraz tworzą flagowe wina Magie Estate. W ciągu ostatnich dwudziestu lat działalności Rolf i Noel nawiązali silne relacje z wybranymi plantatorami, dzięki czemu mają dostęp do najlepszej jakości owoców. Małe partie winogron są pozyskiwane także z Centrum Badań Nuriootpa Barossa, które oferuje alternatywne odmiany tworzące tak zwane „The Mixed Thing”, podkreślające unikalny charakter win z regionu. Głównym celem jest tworzenie win, pokazujących charakter miejsca i prawdziwy charakter Doliny Barossy. Styl koncentruje się na minimalnej interwencji, unikaniu przesadnej ekstraktywności i umiarkowanym użyciu dębowych beczek, by zachować świeży charakter i naturalną ekspresję wina. Główne odmiany to: shiraz, grenache, mourvedre, cabernet sauvignon, riesling. Wina eksportowane są między innymi do: Wielkiej Brytanii, Kanady, Danii, polski i Singapuru.

Rolf i Noel twierdzą, że przy robieniu wina świetnie się bawią, ale bardzo poważnie podchodzą do jakości."