Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Jak wiele innych historii ta również zaczyna się w mieście, a dokładniej w Mediolanie. Dwójka ludzi postanowiła pozostawić za sobą kariery, zgiełk i pośpiech. Znaleźli starą farmę z otaczającymi ją winnicami, gdzie postanowili zacząć produkcję wina. Le Cinciole to wyraz aspiracji bycia samowystarczalnym na łonie natury. Marzenie, które przez trzydziesci lat stopniowo realizowali Valeria Viganò i Luca Orsini w Toskanii nieopodal miasteczka Panzano. Mając na uwadze najwyższe standardy jakości win, udało im się przez te wszystkie lata poszerzyć piwnicę, przebudować starą farmę według logiki równowagi ekologicznej, a nawet stworzyć system fotowoltaiczny pokrywający w 100% ich zapotrzebowanie na energię. Wieloletnia promocja praktyk biologicznych oraz wysiłki Valerii sprawiły, że w obecnej chwili w 90% sąsiadujących z Le Cinciole winnic respektuje się praktyki organiczne. To bardzo istotny ruch, który zdecydowanie poprawia pozycjonowanie win produkowanych w okolicach Panzano. Styl producenta wyróżnia czystość owocu i finezja na pierwszym planie. Wina są bardzo energiczne i witalne, ze wspaniałą soczystością na podniebieniu. Fermentują na dzikich drożdżach, starzone są następnie w cementowych zbiornikach oraz dużych, neutralnych beczkach.
Nasz organiczny wybór zrodził się dawno temu ze świadomości roli, jaką odgrywa hodowca winorośli. Jest on strażnikiem terytorium, z którego korzysta, bez zbędnego nadużycia. Rolnik, modeluje i chroni, myśli o przyszłości i produktywności dla kolejnych pokoleń, w odniesieniu do środowiska, zdrowia współpracownika i konsumentów jego produktu. Certyfikacja biologiczna może być uważana za cel osiągnięty, ale też za punkt wyjścia dalej, w ciągłym poszukiwaniu zrównoważonej i jak najbardziej naturalnej wydajności."
Enolog: Luca i Valeria Orsini
Areał: 11ha
Gleba: szare łupki (galestro), glina, wapień
Podziel się linkiem ze znajomymi
W piwnicy rozbrzmiewa muzyka klasyczna zgodnie z przeświadczeniem właścicieli, że to co dobre dla człowieka jest dobre także dla wina.
Ładuję...