Jak wiele innych historii ta również zaczyna się w mieście, a dokładniej w Mediolanie. Dwójka ludzi postanowiła pozostawić za sobą kariery, zgiełk i pośpiech. Znaleźli starą farmę z otaczającymi ją winnicami, gdzie postanowili zacząć produkcję wina. Le Cinciole to wyraz aspiracji bycia samowystarczalnym na łonie natury. Marzenie, które przez trzydziesci lat stopniowo realizowali Valeria Viganò i Luca Orsini w Toskanii nieopodal miasteczka Panzano. Mając na uwadze najwyższe standardy jakości win, udało im się przez te wszystkie lata poszerzyć piwnicę, przebudować starą farmę według logiki równowagi ekologicznej, a nawet stworzyć system fotowoltaiczny pokrywający w 100% ich zapotrzebowanie na energię. Wieloletnia promocja praktyk biologicznych oraz wysiłki Valerii sprawiły, że w obecnej chwili w 90% sąsiadujących z Le Cinciole winnic respektuje się praktyki organiczne. To bardzo istotny ruch, który zdecydowanie poprawia pozycjonowanie win produkowanych w okolicach Panzano. Styl producenta wyróżnia czystość owocu i finezja na pierwszym planie. Wina są bardzo energiczne i witalne, ze wspaniałą soczystością na podniebieniu. Fermentują na dzikich drożdżach, starzone są następnie w cementowych zbiornikach oraz dużych, neutralnych beczkach.

Nasz organiczny wybór zrodził się dawno temu ze świadomości roli, jaką odgrywa hodowca winorośli. Jest on strażnikiem terytorium, z którego korzysta, bez zbędnego nadużycia. Rolnik, modeluje i chroni, myśli o przyszłości i produktywności dla kolejnych pokoleń, w odniesieniu do środowiska, zdrowia współpracownika i konsumentów jego produktu. Certyfikacja biologiczna może być uważana za cel osiągnięty, ale też za punkt wyjścia dalej, w ciągłym poszukiwaniu zrównoważonej i jak najbardziej naturalnej wydajności."

Enolog: Luca i Valeria Orsini

Areał: 11ha

Gleba: szare łupki (galestro), glina, wapień