Knebel to rodzinna historia, pasja i szacunek dla ziemi i jej owoców. Na czele winnicy stoi dziś Matthias i swoimi winami podbija kolejne serca i podniebienia.

Od 1614 roku trwa opowieść o tych czystych, precyzyjnych i pełnych wyrazu terroir winach. Od zawsze ceniono tu rodzinne, lokalne odmiany, ponieważ ich związek z glebami Doliny Mozeli to relacja, której nie trzeba poprawiać. Styl i charakter tego połączenia pozwalają otrzymywać wina pełne wyrazu i niepowtarzalnego charakteru. Fermentują one spontanicznie w myśl zasady, że nie muszą być doskonałe, bo muszą być prawdziwe. Odrzuca się wszelkie techniki i ulepszenia preferując powolną fermentację na naturalnych drożdżach i długie dojrzewanie na osadzie. Żadnego pośpiechu! Tylko wtedy wina będą piękne, głębokie i z prawdziwie mozelską osobowością.

 

“Weingut Knebel to po prostu wyśmienity producent” - Eric Asimov, New York Times.

Matthias Knebel pracuje ze starymi krzewami, których nasadzenia czasem sięgają czasów sprzed filoksery. Odziedziczył winnicę po rodzicach, którzy zarazili go winiarską pasją. Działa na 7 hektarach winnic leżących w miejscach o różnej ekspozycji, co po pierwsze balansuje ofertę, a po drugie pozwala produkować wina unikatowe. Etykiety od Matthiasa pokochali miłośnicy wina, ale też zajmujący się nimi na co dzień profesjonaliści. Wyrazem tego uznania był szybki awans Weingut Knebel do prestiżowej grupy VDP łączącej najlepszych producentów wina w Niemczech.