Heimannowie od czterech dekad wykorzystują wiedzę, tradycję i innowacyjne rozwiązania oraz aktywnie działają na rzecz odbudowy winiarskiej pozycji regionu. Obecnie coraz więcej wkładu w działalność winiarni ma Zoltán Junior, głęboko wierzący iż przyszłość należy do autochtonicznych szczepów i tradycyjnych metod kupażowania. Środki owadobójcze i herbicydy nie są używane w posiadłości od wielu lat, a coraz więcej winnic jest uprawianych ekologicznie. Po latach eksperymentów w zeszłym roku zainicjowano certyfikację ekologiczną. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie i starannie sortowane. Aby podkreślić delikatne owoce i niższe stężenie alkoholu, do ich tłoczni mogą dostać się tylko zdrowe winogrona bez oznak przejrzałości. Często do fermentacji wykorzystuje się całe kiście, ponieważ technika ta zapewnia niespotykaną świeżość i intensywność aromatów. Fermentacja odbywa się zwykle przy użyciu dzikich drożdży w temperaturze otoczenia (pied de cuve), z delikatną ekstrakcją i ręcznym prasowaniem. Aby skierować uwagę na różnice między pojedynczymi winnicami, wina dojrzewają w dużych, neutralnych dębowych beczkach lub amforach.

„Moje pierwsze wspomnienia z dzieciństwa przenoszą mnie z powrotem do tradycyjnego świata węgierskich chłopów. Gospodarstwo z kurczakami, świniami i związane z nim tradycje, były ekscytującym przeżyciem. Mój ojciec pracował w spółdzielni, a ja pomagałem dziadkowi przy winie. Do dziś pamiętam mocny zapach świeżo tłoczonej Kadarki, który wypełniał powietrze”.

    Kulturę winogrodnictwa w tym południowym regionie winiarskim Węgier zapoczątkowali w XVIII wieku farmerzy osiedlający się na opuszczonych po okupacji tureckiej wzgórzach szekszardzkich. Wiedza, tradycja, sprzyjające warunki klimatyczne, ciepłe jesienie i gleby lessowe zapewniają gronom dobry potencjał dojrzewania, dzięki czemu powstają tutaj krągłe wina o eleganckim owocowym aromacie. Specyficzne warunki klimatyczne sprzyjają międzynarodowym szczepom takim jak merlot, cabernet franc czy syrah. Jednak najczęściej spotykamy odmiany autochtoniczne, w tym Kékfrankos i Kadarkę, które wyjątkowo dobrze zadomowiły się na wzgórzach szekszardzkich i niewątpliwie do tych szczepów należy przyszłość regionu. Jedną z wyróżniających Szekszard cech jest różnorodność stanowisk, która w połączeniu z niewielkimi areałami poszczególnych posiadłości i sporą ilością starych nasadzeń jest w stanie dawać wielkie i unikatowe wina.

 

Winemaker: Zoltán Sr., Zoltán Jr.

Areał: 21ha