Jeanne jest córką cenionego winiarza, Pierre’a, który najpierw pracował dla Vidal-Fleury, następnie dla Etienne Guigal. W 1987 roku rozpoczął karierę na własny rachunek. Jeanne od dziecka ( paradoksalnie za karę) była włączana w pracę na winnicach, co z czasem przerodziło się u niej w życiową pasję. W 2008 roku nabyła 13 hektarów w IGP Crozes-Hermitage i IGP Collines Rhodaniennes. Niegdyś posiadłość należała do szkółkarza, co dało jej możliwość eksperymentowania z różnymi odmianami. Zanim Jeanne doszła do tego etapu zrobiła BTS z marketingu, ukończyła studia enologiczne w Beaume i odbyła staż winiarski w Kalifornii. Syrah w wydaniu Jeanne Gaillard pochodzi z 10ha winorośli posadzonych na piaszczystych glebach Marzas i Malleval. W zamyśle ma być lżejszą odpowiedzią na klasykę regionu. Winogrona są starannie selekcjonowane, po zimnej maceracji poddawane fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się w stalowych kadziach i dębowych beczkach. Region: Dolina Rodanu, czyli najstarszy francuski region winiarski ciągnący się wzdłuż rzeki Rodan, znany jest głównie z win czerwonych, wytwarzanych z licznych lokalnych odmian, wśród których gwiazdą jest słynne wino „papieskie” Chateanuef-du-Pape. Rodan dzielimy na część północną, w której króluje syrah, i część południową, gdzie spotykamy się ze sztuką kompozycji różnych odmian: grenache, carignan, mourvedre i wiele innych. Dolina Rodanu jest dużym i różnorodnym terenem pod względem geologicznym oraz klimatycznym, jednakże tamtejsze wina zawsze będą cechować się ekspresją owocu, zapachem ziół i morskim powiewem świeżości. .

„Wino było ze mną zawsze. To rodzinna pasja, która pozwoliła mi zrealizować wiele marzeń”.