Na tych terenach winorośle uprawiane są od czasów starożytnych. To właśnie tutaj Eurypides napisał i wystawił swoją ostatnią sztukę "Bacchae". Tysiące lat później na początku XX wieku francuska armia rozbiła obóz nad rzeką Galikos, w poszukiwaniu jakościowego wina, z jakiego zawsze znana była Pella. Thomas Ligas ukończył enologię we Francji i zaraz potem w 1985 roku zaczął robić swoje pierwsze wina. Obecnie stery w winnicy przejęły jego dzieci Meli i Jason. Bliźnięta podążają konsekwentnie w kierunku wyznaczonych przez ich ojca. To winiarstwo umiejętnie korzystające z aktualnych winiarskich technologii, ale możliwie najmniej interwencyjne, gdzie praktyki biologiczne są codziennością od samego początku. Styl producenta to szczere, soczyste i niezwykle ekspresyjne wina. Delikatnie mętną aurę zawdzięczają bezpośredniemu zlewaniu znad osadu, gdzie zupełnie pomija się procesy filtracyjne. Doskonałe dla poszerzenia horyzontów winiarstwa konwencjonalnego. Główne odmiany: rodits, assyrtiko, kydonista, xinomavro i limniona.

Nasza praca w winnicy idzie w parze z naturalnym wzrostem, bez narzucania się naturze, z troską o zdrowie i dojrzałość winogron. Dążymy przede wszystkim do równowagi między jakością, a ilością. Minimalizujemy interwencję do minimum, zgodnie z zasadami uprawy ekologicznej."

Enolog: Jason Ligas

Areał: 4ha

Gleba: wapienne, gliniaste, krzemionkowe