Gdy w 2011 roku oficjalnie ogłoszono, które winnice uważa się za najlepsze (czyli "cru" w Dolinie Loary), okazało się że połowa winnic Domaine de la Pepiere została włączona do tej kategorii. Jednak specyficzne standardy producenta oraz trudne warunki panujące w regionie umożliwiają butelkowanie jedynie 15% produkcji jako wina cru. Reszta gron trafia do podstawowej linii, która od lat jest wyznacznikiem jakości dobrego muscadeta w regionie. Marc miał szczęście do ludzi, którzy po drodze dołączali do jego projektu. Rémi Branger zaczął pracę w 2006 roku - konwersja do organicznych upraw to jego zasługa. Gwénaëlle Croix dołączyła 2011 roku - dzięki niej lada chwila uprawy uzyskają certyfikat biodynamiczny. Oboje z biegiem czasu stali się wspólnikami Marca, a w 2019 po jego odejściu na emeryturę zostali właścicielami winnicy. Styl producenta to krystalicznie czyste i mineralne wina z odpowiednią budową, uzyskaną poprzez dojrzewania sur lie, wyraźnie kwasowe, przenikliwe i zarazem kompleksowe.

Nazwa La Pepiere pochodzi od słowa „pepie”, oznaczającego pragnienie. Spacerując wioską, w której rosną winorośle, można lepiej zrozumieć dlaczego została ona tak nazwana."

Enolog: Rémi Branger i Gwénaëlle Croix

Areał: 24 ha

Gleba: gnejs, granit, kwarc, wulkaniczne (bazalt)