Historia produkcji wina rodziny Meunier sięga 1927 roku, kiedy to dziadek obecnego właściciela nabył swoje pierwsze działki obsadzone szczepem chenin blanc. Ojciec i wujek Denisa prowadzili winnicę przez prawie cztery dekady, aż do 2012 roku, kiedy stery nad 13 hektarami przejął obecny zarządca. Denis wytrwale podąża w kierunku rolnictwa ekologicznego, doceniając rodzinne siedlisko. W tym przypadku mowa o żwirowych, tufowych i gliniastych glebach okolicy Vernou-sur-Brenne. Niedawna inwestycja w bardziej nowoczesny sprzęt pozwala Denisowi pracować z dużo większą precyzją na polu, jak i w piwnicy. Wyniki są zachęcające, wina spod jego ręki wychodzą czyste, wyraziste i żywe. To kompromis klasycznego stylu Vouvray i nowego spojrzenia na tę starą, szanowaną apelację.

Zawsze chciałem wykonywać tę pracę. Mój ojciec pozwolił mi prowadzić pierwszy traktor, kiedy miałem piętnaście lat. Szacunek dla ziemi był tu najważniejszy odkąd pamiętam, ewoluuje bowiem tylko materiał."

    Winifikacja ma na celu zachowanie rześkich, lekkich, klasycznych ekspresji Vouvray. Wszystkie wina poddawane są niezwykle delikatnym cyklom tłoczenia, po których następuje spontaniczna fermentacja w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Po jej zakończeniu wina zostawiane są zwykle na osadzie z regularnym batonage (mieszanie wina w celu zwiększenia kontaktu z osadem).

 

Winemaker: Denis Meunier

Areał: 13ha