Clos Puy Arnaud obejmuje 15,5 ha winnic położonych na skałach Puy Carpin, na obrzeżach Sainte Colombe. Obsadzone są one wyłącznie szlachetnymi odmianami winorośli, uprawianymi z najwyższą starannością. Średni wiek winorośli rosnących na podłożu kredowo-wapneinnym, to 30-60 lat. Thierry Valette, właściciel Clos Puy Arnaud należy do rodziny, która od czterech pokoleń produkuje wina. Praktykował winiarstwo w Algierii, Chile, nad Loarą, w Langwedocji, i oczywiście w Bordeaux. Jego pradziadek Alexandre nabył udziały Château Pavie i Troplong Mondot w latach czterdziestych XX wieku. Thierry uczył się fachu od znanych postaci świata winiarskiego, takich jak: Jean Paul Valette z Château Pavie, François Mitjaville z Château le Tertre Roteboeuf, Peter Sichelem z Corbières, Maryse Barre i Stéphane Derenoncourt z Château Pavie. W 2000 roku przejął posiadłość w Castillon.

Produkcję zawsze należy zaczynać od wyobrażenia wina, jakie chciałbyś uzyskać."

    Nasadzenia w winnicy to: 65% merlot, 25% cabernet franc i 5% cabernet sauvignon. Pozostałą część stanowią antyczne szczepy castets i mancin. Wina dojrzewają w 30% nowych beczkach z francuskiego dębu, a 70% w 500-litrowych kadziach i amforach przez 12-14 miesięcy przed zabutelkowaniem.

 

Winemaker: Thierry Valett

Areał: 15,5ha