Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Rodzinna tradycja winiarska sięgająca 120 lat. Za komunizmu János Árvay pracował w państwowym kombinacie, by po zmianie ustroju trafić do założonego przez Francuzów Disznókő. Przez kilka lat współpracował z Krisztiánem Sauską. Od 2008 całą energię poświęca rodzinnemu przedsiębiorstwu, którym zarządza wraz z córką Angeliką. János znany jest z tego, że nie śpieszy się z wypuszczaniem win na rynek przed osiągnięciem odpowiedniej dojrzałości. Roczna produkcja waha się na poziomie zaledwie 30.000 butelek, przede wszystkim z powodu bardzo dużego ograniczenia zbiorów, na rzecz jakości.
Ziemia, na której się urodziliśmy karmi nasze ciało i duszę. Każdy z naszych winnych krzewów jest mocno zrośnięty z wulkaniczną glebą tokajskiego regionu i my też zapuściliśmy głębokie korzenie w tę ziemię. Zachwycające krajobrazy, błyszczące skały i rzeczy, które robimy napełniają nas siłą, by wytrwać przy podjętym kiedyś postanowieniu, aby wytwarzać najlepsze wina, na jakie nas stać."
Historia uprawy winorośli w tokajskim regionie winiarskim liczy sobie około tysiąca lat i jest jedną z najstarszych w naszej części Europy. Tokaje to najbardziej znane węgierskie na świecie, które przez wiele wieków gościły na stołach polskich i europejskich książąt oraz królów. Tradycyjnie wina tokajskie były słodkie, natomiast w ostatnich dziesięcioleciach, dzięki postępowi technicznemu oraz wzrostowi zapotrzebowania, nastąpił spory wzrost produkcji win wytrawnych, które w tej chwili dominują na stołach, szczególnie te ze szczepu furmint i hárslevelű. Niepowtarzalny smak tutejszym winom nadaje unikalne podłoże bogate w biały tuf wulkaniczny, wapień i żelazo. Kluczowymi aspektami, kształtującymi tutejszy styl są też: wielowiekowa tradycja winiarska, klimat oraz położenie korzystne dla rozwoju szlachetnej pleśni występującej jesienią w winnicach.
Winemaker: János Árvay
Areał : 17ha
Podziel się linkiem ze znajomymi
János jest kolekcjonerem kamieni ze swoich winnic. Uważa, że każdy kamień i jego kolor to zawsze coś wyjątkowego, minerał, specjalność, którą można podnieść i znaleźć jego wpływ w winie.
Ładuję...