Rodzinna tradycja winiarska sięgająca 120 lat. Za komunizmu János Árvay pracował w państwowym kombinacie, by po zmianie ustroju trafić do założonego przez Francuzów Disznókő. Przez kilka lat współpracował z Krisztiánem Sauską. Od 2008 całą energię poświęca rodzinnemu przedsiębiorstwu, którym zarządza wraz z córką Angeliką. János znany jest z tego, że nie śpieszy się z wypuszczaniem win na rynek przed osiągnięciem odpowiedniej dojrzałości. Roczna produkcja waha się na poziomie zaledwie 30.000 butelek, przede wszystkim z powodu bardzo dużego ograniczenia zbiorów, na rzecz jakości.

Ziemia, na której się urodziliśmy karmi nasze ciało i duszę. Każdy z naszych winnych krzewów jest mocno zrośnięty z wulkaniczną glebą tokajskiego regionu i my też zapuściliśmy głębokie korzenie w tę ziemię. Zachwycające krajobrazy, błyszczące skały i rzeczy, które robimy napełniają nas siłą, by wytrwać przy podjętym kiedyś postanowieniu, aby wytwarzać najlepsze wina, na jakie nas stać."

    Historia uprawy winorośli w tokajskim regionie winiarskim liczy sobie około tysiąca lat i jest jedną z najstarszych w naszej części Europy. Tokaje to najbardziej znane węgierskie na świecie, które przez wiele wieków gościły na stołach polskich i europejskich książąt oraz królów. Tradycyjnie wina tokajskie były słodkie, natomiast w ostatnich dziesięcioleciach, dzięki postępowi technicznemu oraz wzrostowi zapotrzebowania, nastąpił spory wzrost produkcji win wytrawnych, które w tej chwili dominują na stołach, szczególnie te ze szczepu furmint i hárslevelű. Niepowtarzalny smak tutejszym winom nadaje unikalne podłoże bogate w biały tuf wulkaniczny, wapień i żelazo. Kluczowymi aspektami, kształtującymi tutejszy styl są też: wielowiekowa tradycja winiarska, klimat oraz położenie korzystne dla rozwoju szlachetnej pleśni występującej jesienią w winnicach.

 

Winemaker: János Árvay

Areał : 17ha