Szekszard - region winiarski Węgier - charakterystyka

Szekszard to region winiarski we wschodniej części Węgier. Cieszy się bardziej sławą lokalną niż światową, swoją renomę buduje jednak tak na regionalnych szczepach, jak i na odmianach międzynarodowych.

Szekszard leży setki kilometrów od najbliższego morza, w zachodniej części Wielkiej Niziny Węgierskiej. Ta z kolei jest częścią ciepłej Kotliny Panońskiej, bardzo ciepłej, słonecznej i suchej. Klimat w Szekszard to w związku z tym wyraźny typ kontynentalny z gorącymi latami i chłodnymi zimami, dużymi amplitudami temperatur (tak dziennymi, jak i rocznymi) i niewielką ilością opadów w ciągu roku. Warto w tym miejscu dodać, że Kotlina Panońska jest z każdej strony otoczona wysokimi pasmami gór, które skutecznie blokują jakikolwiek napływ mas powietrza z zewnątrz.

Kotlina Panońska była kiedyś dużym, płytkim morzem. To jednak znikło wiele lat temu; dziś jego pozostałością są występujące w regionie gleby ze skałami wapiennymi oraz dwa popularne w kręgach winiarskich jeziora - Balaton i Jezioro Nezyderskie. Chociaż będące pozostałością po morzu gleby są dość żyzne, to nie stanowi to przeszkody dla produkcji w regionie jakościowego wina. Przy zachowaniu odpowiedniej gęstości nasadzeń i zmuszeniu rośliny do walki o składniki odżywcze da się osiągnąć imponujące rezultaty, którym pomagają panujące w regionie warunki pogodowe.

W Szekszard znajdziemy dużo nasadzeń czerwonych odmian winorośli. Kiedyś dominował tu lokalny szczep kadarka, ale dziś nieco wypadł z mody ustępując miejsca popularnym winogronom międzynarodowym. Stąd w winnicach dużo nasadzeń cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Obok nich nie brakuje jednak szczepów lokalnych, gdzie oprócz wciąż obecnej kadarki szczególnie dobre rezultaty daje szczep kekfrankos. To popularny w okolicy szczep czerwonej winorośli, występuje tak na Morawach jak i w nieodległej Austrii pod nazwą blaufrankisch. Powstają z niego naprawdę solidne, strukturalne i złożone wina, które nie ustępują jakością winom otrzymanym z międzynarodowych odmian.

W Szekszard powstają też białe wina, głównie ze szczepu Welschriesling, lokalnie zwanym Olaszrizling. Szczep ten charakteryzuje wysoka kwasowość i dość neutralny profil aromatyczny, ale przy odpowiednim poprowadzeniu da się z niego osiągnąć interesujące rezultaty. Jego naturalne cechy czynią zeń świetny materiał do produkcji wysokiej jakości win słodkich, często botrytyzowanych. W winnicach znajdziemy też chardonnay, które zazwyczaj występuje w solidnym egzemplarzach z dużym udziałem beczki. Spotyka się też lekkie wina z tego szczepu, czasem ofertę świeżych win białych uzupełnia też sauvignon blanc.