Somlo - region winiarski Węgier - charakterystyka

Somlo to mały region winiarski leżący w północno-zachodniej części Węgier. Znajduje się między Jeziorem Balaton i austriacką granicą. Znany głównie ze złożonych i pełnych win białych.

Centralnym punktem regionu jest wzgórze Somlo, będące wygasłym wulkanem. Jest ona też głównym punktem mniejszej strefy Nagy Somlo, w obrębie której znajdziemy jeszcze dwa mniejsze wygasłe stożki wulkanów. Wzgórze Somlo często porównuje się do burgundzkiego Corton - łączy je szerokość geograficzna, wysokość nad poziomem morza, podobny kształt i fakt, że otaczają je głównie winnice. Różnią się natomiast pod względem składu geologicznego. O ile Corton to skały wapienne i gliny, tak Somlo oparte jest na piaskowcach bogatych w bazalt.

Taki skład gleb daje wyjątkowy charakter winom powstałych z owoców porastających wulkan. Bazalt nie tylko nadaje im interesująco mineralnego rysu, dokłada też nieco do ich struktury. Wina są przez to bardziej chrupkie, kwasowość wyraźniejsza, ale i budowa nieco pełniejsza. Szczepem, który najbardziej kojarzony jest z Somlo i w którym najwyraźniej widać te charakterystyki jest juhfark. Znajdziemy tu około 80 hektarów tego winogrona z niecałych stu występujących na całym świecie. Obok niego rośnie narodowy węgierski szczep czyli furmint - kojarzony głównie z Tokajem, również w Somlo daje interesujące rezultaty. Nasadzenia uzupełnia Harslevelu i bardziej neutralny Welschriesling.

Tradycyjnie wina z Somlo fermentowały w beczce i łączyły w sobie dębowe aromaty z mineralnością i unikatowym dymnym charakterem. Całość spinała i balansowała wysoka kwasowość wykorzystywanych szczepów. W czasach swojej świetności takie wina z Somlo były w stanie rywalizować z winami z regionu Tokaj. Wokół nich narosło wiele ludowych legend, które przypisywały winom z Somlo niezwykłe właściwości. Dziś Somlo niejako na drugim planie, ale wraz z rosnącą popularnością win lokalnych, unikatowych i pokazujących niezwykłe siedliska rosną nadzieje na kolejną szansę dla tego regionu.