Morawy - region winiarski w Czechach - charakterystyka

     Morawy to centrum uprawy winorośli w Czechach. Wykazuje bardzo duży potencjał dla białych win, szczególnie tych powstających z odmian aromatycznych. Powstaje tu też bardzo dużo wina przeznaczonego do codziennego spożycia, także w kolorze czerwonym. Większość wina wyprodukowanego na Morawach, podobnie jak w Czechach w ogóle, jest konsumowana na lokalnym rynku.

     Region ten znajduje się w południowo-wschodniej części kraju, przy granicy z Austrią. Największym miastem regionu jest Brno. Leży ono prawie idealnie w środku Europy, w pół drogi między Kanałem La Manche a Morzem Czarnym. Panuje tu w związku z tym klimat kontynentalny, okazjonalnie moderowany przez powietrze płynące znad Atlantyku. Jest tu dość sucho i słonecznie, ale wciąż relatywnie chłodno względem regionów położonych bardziej na południe. Takie warunki przypominają klimat panujący w niemieckich regionach, na przykład w Palatynacie, dlatego wybór białych aromatycznych odmian wydaje się zupełnie uzasadniony. Na jakich glebach rosną winogrona? W zależności od podregionu znajdziemy tu różną mieszankę, od gleb wapiennych i iłów w strefie Palava, przez żwiry w Znojmo po gleby piaszczyste i gliniaste w innych regionach. Nie brakuje wapiennych pozostałości po morzu, które kiedyś znajdowało się w tym miejscu.

    Morawy to około 19 tysięcy hektarów winorośli. Większość z nich stanowią nasadzenia białych szczepów: sauvignon blanc, riesling, pinot gris i gewurztraminer - z łatwością można znaleźć na Morawach wysokiej jakości wina z tych odmian. Korzystają one z dość łagodnego, słonecznego klimatu, który pozwala im na osiągnięcie pełnej dojrzałości aromatycznej. Ważne jest, że w tych warunkach dostają na tyle chłodnego wytchnienia, aby zachować odpowiednią ilość balansującej całość kwasowości. Morawy cieszą się klimatem zbliżonym do kilku niemieckich regionów, leżą też na podobnej szerokości geograficznej co Szampania. Pozwala to łatwiej wyobrazić sobie, jaki charakter mają lokalne siedliska i jakiego stylu win możemy się po nich spodziewać.

     Oprócz międzynarodowych klasyków rośnie tu też kilka lokalnych odmian. Palava, Aurelius, Hibernal. Chociaż większość uwagi skupia się na winach białych, do głosu zaczynają dochodzić szczepy czerwone. Zweigelt i blaufrankisch to winogrona dobrze radzące sobie w tym rejonie Europy, na Morawach również czują się jak u siebie. Pinot noir, merlot i cabernet to bardziej światowe szczepy, które uprawiane są w regionie. Powstają z nich świeże, chrupkie wina, które korzystają trochę na ocieplającym się klimacie.